Μέλι

Το μέλι είναι το αρχαιότερο γλυκό του κόσμου. Υπάρχουν τόσες ποικιλίες όσα είναι και τα φυτά της Γής. Στην ουσία η ίδια κυψέλη ποτέ δεν βγάζει ακριβώς ίδια ποιότητα μελιού. Χοντρικά όμως οι ποιότητες είναι το ανθόμελο, ελάτης και το πευκόμελο.

 Κι αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος του φυτού που έγινε η συγκομιδή από της μέλισσες.  Η πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού από την μέλισσα είναι το νέκταρ, η “τροφή των αθάνατων”. Για να γίνει το μέλι οι μέλισσες προσθέτουνε και δικά τους ένζυμα. Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα των περισσότερων μελισσοκόμων.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες πάρα πολλές, εκτός από την μακροζωία που προσφέρει,  είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς,. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας. Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό.  Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει, ιδίως σε παιδιά (μετά τα 2 έτη) με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Το μελί είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Μια συνταγή της πρακτικής ιατρικής για την αϋπνία είναι η εξής : σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε μια κουταλιά μέλι.

Επίσης λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμα του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Για να καταλάβετε αν το μέλι σας είναι ανόθευτο θα πρέπει:

  • Να ζαχαρώνει.
  • Αν ρίξουμε μέλι στο νερό τότε θα πρέπει να διατηρήσει την πυκνότητα του. 
 
Ζαχάρωση μελιού / Κρυστάλλωση
Σε περίπτωση που το μέλι σας ζαχαρώσει, μην στεναχωριέστε! Αντιθέτως θα πρέπει να είστε χαρούμενοι που έχετε αγοράσει ένα εξαιρετικό μέλι. (Το νοθευμένο μέλι δεν ζαχαρώνει.)
Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Τοποθετήστε το μέλι σας σε ένα κατσαρολάκι που βράζει και σε λίγα δευτερόλεπτα το μέλι σας θα είναι όπως όταν το αγοράσατε.
Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε καλοριφέρ(περισσότερος χρόνος) και θα επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.
 
Αν ενδιαφέρεστε για αγορά εξαιρετικού μελιού, επικοινωνήστε μαζί μας.