Τίλιο - Φλαμούρι

Είναι δέντρο φυλλοβόλο και πολυετές ανήκει στην οικογένεια των Tiliaceae διακρίνεται σε δύο είδη την Tilia Silvestris και Tilia platyfylla. Είναι ένα αρωματικό βότανο που δρα ως διουρητικό και αποχρεμπτικό.

Δρά θετικά σε προβλήματα αρτηριοσκλήρυνσης. Το έγχυμα των ανθών και των φύλλων το παίρνουμε σε κρυολογήματα που συνοδεύονται από πυρετό. Χάρη στην ιδιότητα του βοτάνου να προκαλεί εφίδρωση και θεωρείτε ως ηρεμιστικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη πρόληψη των καρδιοπαθειών μια και έχει θετική δράση στη μείωση της χοληστερόλης και την χαλάρωση των αρτηριών.

Αρέσει στα παιδιά χάρη στη γλυκιά του γεύση, πράγμα που το καθιστά ένα από τα αγαπημένα τους βότανα. Τα ηρεμεί αν είναι νευρικά, βοηθά στις αϋπνίες και ανακουφίζει από τον βήχα και τα κρυολογήματα. Δίνει λάμψη σε ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.

Το ξύλο της χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών και η χρήση του γίνεται με αφέψημα 40 γραμμάρια ξύλου σε 1 λίτρο νερό που πρέπει να μείνουν τα ¾. Το αφέψημα των φύλλων, που γίνεται με άσπρο ξερό κρασί, έχει τη φήμη ότι διαλύει τις πέτρες των νεφρών και διώχνει τις ημικρανίες.