Ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο ή αλλιώς αιθέριο έλαιο ρίγανης παράγεται με την φυσική διαδικασίας της απόσταξης. Είναι ισχυρό φυσικό αντισηπτικό και ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες φαρμάκων για την παρασκευή φαρμάκων και στις βιομηχανίες καλλυντικών.

Τα δύο βασικά συστατικά η καρβακρόλη και η θυμόλη δίνουν την αντιοξειδωτική ιδιότητα του ελαίου. Το αιθέριο έλαιο είναι ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες (όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο μικρόκοκκος) και βακτήρια. Βοηθάει σε προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς όπως ιώσεις, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ωτίτιδα, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονία, ιγμορίτιδα. Επίσης βοηθάει στην διάρροια, τα εντερικά, τα πεπτικά προβλήματα, τις κολίτιδες και τον τυμπανισμό.

Τρόποι χρήσεις του ελαίου:

  • Για το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο ρίχνουμε μέχρι τρεις σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
  • Για συγκάματα και δερματικά προβλήματα (έρπητας, μυκητιάσεις, εξανθήματα, αποστήματα, όχι σε ανοιχτές πληγές) αναμειγνύουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανη με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
  • Για την δυσπεψία βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό μία σταγόνα του ελαίου.
  • Για πρόληψη μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό, τσάι, χυμό, γάλα ή μια σταγόνα σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο για πιο εύκολη λήψη.
  • Για την οδοντική πλάκα και παθήσεις των ούλων με αραιωμένο αιθέριο έλαιο σε ελαιόλαδο.
  • Για την αντιμετώπιση των πνευμονικών και αναπνευστικών προβλημάτων κάντε εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανελαίου ή μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα μαντιλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το βάλετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
  • Το ριγανέλαιο έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής και είναι σχεδόν τόσο ισχυρό όπως η μορφίνη).

Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για άτομα με έλλειψη σιδήρου.

Πηγή Γεωπονία Α.Π.Θ.